Siemię lnu


Siemię lniane

Siemię lniane

Trend zdrowego odżywiania zagościł u nas już na dobre, ale pewna grupa osób nadal nie jest przekonana co do tego, dlaczego warto jeść ekologicznie. Mogłoby się wydawać, że to tylko taka moda, ale w rzeczywistości produkty naturalne takie jak np. siemię lniane, właściwe sposoby obróbki oraz łączenia produktów sprawiają, że człowiek uzyskuje wielopłaszczyznowe efekty.

Zalety zdrowotne jedzenia siemienia lnianego

  • Lepsze zdrowie – siemię lnu zawiera witaminę B1 i B6, a także żelazo, błonnik i kwas foliowy. Trzeba jeszcze wspomnieć o tym, że w siemieniu lnianym znajduje się mnóstwo kwasów Omega-3, które doskonale wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Lepsze samopoczucie – magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w walce ze stresem i mobilizuje mechanizmy obronne organizmu. Dieta, w której występuje siemię lniane, pomaga też uzupełniać straty magnezu powstałe w wyniku picia kawy bądź dużego obciążenia organizmu.

Siemię lnu

  • Oszczędność pieniędzy – już na pierwszy rzut oka widać, że zdrowe produkty takie jak np. siemię lnu są droższe od żywności produkowanej masowo, ale kiedy spojrzeć realnie na ceny, okaże się, że np. kilogram siemienia lnianego kosztuje mniej niż hamburger. Kiedy porównać wartość zdrowotną, rachunek staje się jasny. Lepiej wydawać na zdrowie niż na lekarzy.
  • Oszczędność czasu – siemię można przygotować na wiele sposobów i większość z nich to maksymalnie kilka minut poświęconych w kuchni. Przygotowując zdrowe jedzenie, wcale nie trzeba tracić czasu, w internecie jest mnóstwo przepisów na dania do zrobienia w 10 minut.

siemię lnu

siemię lnu

Zobacz jakie wartości odżywcze posiada siemię lniane i kiedy należy je stosować.